Milyen szakmát tanuljunk ki?

A pályaválasztás a legtöbb fiatal életében az a pont, amikor az összes kétség, kétely egyszerre bukkan fel. Merre tovább? Vajon 14 vagy 18 évesen az ember képes életre szóló döntést hozni? Olyat, amit nem bán meg? Ez még felnőtt fejjel is nagy falat! Úgyhogy teljesen természetes, hogy a jövőbeni szakma kiválasztása első ránézésre túlságosan gigantikus, terhes kihívásnak, sőt leginkább kényszer szülte kötelezettségnek tűnik.

Hogyan juthatunk el a helyes, megfelelő útig?

Sokan hajlamosak meghátrálni akkor, amikor a jövő egyengetése kerül a figyelem célkeresztjébe. Mert túl ijesztő, túlságosan távoli, esetleg abszolút beláthatatlan. Ennek következtében sokan évekkel később, a húszas éveik elején is csak sodródnak az árral, alkalmi megbízásokból élnek, és várják, hogy rájuk találjon a munkatestbe bújt igazi. Szóval megélhetés szempontjából is kulcsfontosságú az időben megszülető, átgondolt elhatározás. Nem mindegy például, hogy robotról vagy hivatásról beszélünk! Az előbbiben benne van minden évszázados nyomor, ami a történelem során rárakódott erre a kifejezésre. Távol áll mindentől, ami örömteli, ami lelkesítő, ami erőt ad. Míg utóbbiban ott van a kihívás, az a belső indíttatás, ami még a legnehezebb napokon is lendületet, energiát biztosít. Az tehát nem túlzó állítás, hogy amikor a megfelelő szakma megtalálása a cél, kompromisszumokkal nem érdemes beérni.

Mi az, ami testhez álló?

A megélhetés, magyarul a jó fizetés, ami tényleges anyagi biztonságot garantál, illetve az előrelépési lehetőség mind olyan tényezők, amik különösen hosszú távon roppantul fontosak. A szakmák manapság gyümölcsöző választások, főleg hogy egyre kevesebb igazán jó mesterember tevékenykedik a piacon. Magyarul szükség van a munkaerőre, tehát munkanélküliségtől nem kell tartani.

A kulcsgondolat, hogy az a tökéletes választás, ami 100 százalékban testhez áll. Az a szakma a befutó, ami a személyes érdeklődési körnek megfelel, ami lelkesedést, érdeklődést szít nap, mint nap. A felnőttképzők többek között azért annyira keresettek, mert ahhoz, hogy ez a fajta önismeret beérjen, sokszor évtizedek kellenek. Egy kamasz, aki még csak keresi az útját a nagyvilágban, abszolút jogos, ha nem látja a maga teljességében, hogy mi az, ami minden nap képes előre hajtani.

A kereslet mindennél beszédesebb!

Szakmaválasztásnál elkerülhetetlen szót ejteni a keresletről, illetve az általa formált kínálatról. Nyilván az a szakképesítés a befutó, amire igény mutatkozik. A jó hír az, hogy számtalan kifejezetten izgalmas alternatíva érhető el, tanulható meg. Íme néhány határozottan nagyot szóló példa!

Népszerű képzések, szakképesítések: robbanásbiztos berendezés szerelője, nyomástartóedény-gépész, kisfeszültségű csatlakozó- és közvilágítási FAM szerelő, kisfeszültségű mérőhelyi FAM szerelő, kisfeszültségű szabadvezeték hálózati FAM szerelő, kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelő, kazángépész, kazánkezelő, ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő, hűtéstechnikai berendezés üzemeltető, gázturbina gépész, erőművi kazángépész, erőművi gőzturbina gépész. Ami a hatósági képzéseket illeti, a targoncavezető/emelőgépkezelő tanfolyam, illetve a tűzvédelmi szakvizsga népszerű, míg a továbbképzések között a nyomástartóedény gépész továbbképzés, az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő továbbképzés, a kazánkezelő továbbképzés, a kazángépész továbbképzés, az erőművi kazángépész továbbképzés, a tartálytisztító továbbképzés, a tartályvizsgáló továbbképzés, a nyomástartó berendezés kezelője továbbképzés és a nyomástartó berendezés vizsgálója továbbképzés viszi a prímet.

Mi a következő lépés?

A fentiek fényében nincs más hátra, mint előre, mert ezek a szakmák kivétel nélkül biztos megélhetést borítékolnak, izgalmas, hasznos tudástárral rendelkeznek, és megtanulásra, elsajátításra érdemesek!

Előző bejegyzés
Az áruk biztonságos szállításának kulcsfontosságú szerepe: Miért fontos, hogy szakképzett emberek végezzék a teherkötöző feladatokat?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail címet.
You need to agree with the terms to proceed

További aktualitások
Menü